دكتر محمود اسحاق حسینی در گفتگو با سلامت آنلاین افزود: اگرچه عوامل مختلفی منجر به ابتلای افراد به التهاب صفرا میشود، اما با توجه به اینكه جوانان بیشتر از گذشته به این بیماری مبتلا میشوند نشان میدهد كه تغییر سبك تغذیه از مهم ترین عوامل ابتلای این بیماری است كه در نتیجه تشكیل سنگ در اثر خوردن غذاهای چرب به ویژه فست فودها به وجود میآید.
به گفته این فوق تخصص گوارش، در گذشته این بیماری بیشتر در افراد ۴۰ تا ۵۰ سال به بالا مشاهده میشد، اما امروزه در میان جوانان این بیماری بسیار دیده میشود.
وی اظهار داشت: علاوه بر آن افزایش این بیماری نسبت به گذشته در میان افراد لاغر هم مشاهده میشود در صورتیكه در گذشته افراد چاق بیشتر در معرض ابتلا به التهاب كیسه صفرا بودند. همچنین در میان خانمهای جوان و مجرد نیز این بیماری شایع شده است، در حالی كه این بیماری معمولا در زنانی بروز پیدا می كرد كه بعد از چند زایمان به این بیماری مبتلا میشدند.
اسحاق حسینی درباره این بیماری نیز توضیح داد: كیسه صفرا یك عضو ذخیرهای در بدن است و صفرای ترشح شده را برای مواقع لازم به منظور هضم چربیها مصرف میكند، در صورت به هم خوردن تركیبات صفرا، ترشح آن قطع شده و در نتیجه هضم و جذب چربیها صورت نمیگیرد.
این فوق تخصص گوارش اظهار كرد: به همین دلیل چربیها در ابتدا به صورت گل و لای تجمع یافته و به مرور تشكیل سنگ صفرا میدهند، به طوری كه ممكن است یك سنگ ۱۵ میلیمتری حدود سه سال طول بكشد تا تشكیل شود.
اسحاق حسینی افزود: وجود سنگ در كیسه صفرا ممكن است سالها بیعلامت باشد و اغلب اوقات به طور ناگهانی در سونوگرافیها مشخص میشود كه سنگ ایجاد شده است، رسوب و تجمع این مواد، منجر به افزایش ضخامت كیسه صفرا شده و در نهایت سبب التهاب آن میشود.
وی تصریح كرد: در صورتی كه این سنگها افزایش یابد و بیماری علامتدار شود، با حركت سنگ، در قسمت فوقانی شكم فرد احساس درد خواهد كرد كه با خوردن غذاهای چرب درد آن بیشتر خواهد شد.
این فوق تخصص گوارش گفت: شدت این بیماری گاهی ممكن است در بیمار زردی ایجاد كند به طوری كه رنگ چشمها و بدن زرد شده و بعضا با تب و لرز نیز همراه است كه در این صورت باید تحت عمل جراحی، كیسه صفرا برداشته شود.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی تهران با بیان اینكه بعد از عمل خارج كردن كیسه صفرا فرد با اسهال روبرو میشود، عنوان كرد: این مشكل در مدت كوتاهی مرتفع خواهد شد اما این افراد، باید از خوردن غذاهای چرب خودداری كنند، زیرا عملا با خوردن غذاهای چرب، هضم و جذب چربی صورت نمیگیرد و میتوان گفت مصرف غذاهایی كه با چربی همراه باشد در واقع هیچ خاصیتی برای فرد نخواهد داشت.
رئیس بخش گوارش بیمارستان امیراعلم توصیه كرد: برای اینكه در سنین پایین این مشكلات برای افراد كمتر به وجود بیاید بهتر است خانوادهها مراقب غذای خود، كودكان و جوانان باشند و از مصرف غذاهای چرب، فست فودها، سسهای چرب، پرخوری و درهم خوری به ویژه در میهمانیها خودداری كنند.